Categories
Rotary aktivnosti

Pomoć djeci u Mozambiku

U nekim zemljama sveta prisutne su barijere koje onemogućavaju osnovne životne aktivnosti ljudi, očuvanje opšteg, ali i oralnog zdravlja. Nedostatak finansijskih sredstava, slaba informisanost, ali i loš kvalitet života, ubrzali su proces narušavanja opšteg zdravstvenog stanja, a sa njim i oralnog zdravlja.

Mozambik spada u grupu najsiromašnijih i najslabije razvijenih zemalja sveta u kojoj 55% stanovništva živi sa 1,25 $ dnevno. Pristup vodi za piće ima tek 51% populacije ove države,a kanalizaciji tek 25% (podatak iz 2011). U 2007. godini, u Mozambiku je bilo tek 159 stomatologa. Učestalost stomatologa u Mozambiku je 1 stomatolog na 135 000 stanovnika. 1997. godine učestalost karijesa kod dece bila je preko 50%. 90 od 1 000 dece ne dožive svoj peti rođendan, a oko 2 miliona dece su siročad.

Imajući ove frapantne podatke u vidu, Rotary Club Bijeljina je odlučio da uzme učešće u humanitarnom projektu čiji su ciljevi promocija oralnog zdravlja kod djece školskog uzrasta, uspostavljanje pravilnih navika u ishrani, redukcija upotrebe ugljenih hidrata, pomoć u sredstvima za održavanje oralne higijene, upotrebe fluorida i smanja incidence karijesa, kao i edukacija učitelja i nastavnog kadra koji će kroz obrazovni sistem prenijeti znanje dalje na buduće generacije.

U tom smislu, učestvovali smo u finansiranju učešća nešag sugrađanina Ljubomira Mićića , studenta pete godine Stomatološkog fakuleta u Beogradu i član Međunarodne asocijacije studenata stomatologije (IADS) u ovom humanom projektu.

Posle povratka iz Mozambika, Ljubomir Mićić na je prezentovao svoje utiske i rezultate, te nam je u znak zahvalnosti poklonio umjetničku sliku.

Više informacija o projektu možete naći na: http://smileambassadors.blogspot.ba/search/label/Srpski