Categories
Rotary aktivnosti

Centar za moždani udar – početak rada

Od danas je Opšta bolnica „Sveti Vračevi“ u Bijeljini bogatija za dijagnostički ultrazvučni kolor dopler najnovije generacije za napredna neurološko-vaskularna skeniranja, te centralni monitoring sa tri  monitora i 24-časovnim praćenjem vitalnih funkcija pacijenata. Rezultat je ovo višemjesečnog projekta koji provodi Rotari klub Bijeljina u partnerstvu sa Rotari klubom Ravena iz Italije, a uz podršku brojnih domaćih i inostranih donatora. „U obezbjeđivanju ukupnih finansijskih sredstava od oko 130.000 KM učestvovali su rotari klubovi iz Italije, Srbije, Austrije i Republike Srpske, te nekoliko preduzeća i pojedinaca iz Bijeljine“, rekao je Siniša Bencun, šef ovog projekta u ime RK Bijeljina, i dodao da su dobra procjena potreba i opravdanost ovakve akcije bili osnov za efikasno prikupljanje sredstava i uspješan završetak Projekta.

Po prikupljanju ukupnih sredstava ušlo se u drugu fazu projekta, koja je podrazumijevala jednomjesečnu obuku četvoročlanog medicinskog tima bolnice “Sveti Vračevi“ u Italiji. Dva ljekara, fizioterapeut i medicinska sestra boravili su u tri italijanske bolnice, uključujući i čuvenu istraživačku bolnicu tercijalnog nivoa u Reggio Emilia, gdje su učestvovali u radu unutar jedinice za moždani udar i prisustvovali brojnim, multidisciplinarnim lekcijama o uzroku nastanka, liječenju i prevenciji moždanog udara. “Boravak je podrazumijevao upoznavanje sa optimalnim načinom liječenja akutnog moždanog udara po modelu jedinice za moždani udar sa odgovarajućom opremom, primjenom intravenske trombolitičke terapije, drugim opcijama liječenja i njege pacijenata sa akutnim moždanim udarom, ranom rehabilitacijom, planiranjem terapije i sekundarne prevencije kao i načina otpusta pacijenta nakon završenog liječenja”, rekla je specijalista neurologije dr Nataša Jovanović, vođa tima bijeljinske bolnice.

Identična oprema koja se koristi u italijanskim bolnicama donirana je danas u sklopu treće faze projekta. “Izražavam zahvalnost rotari klubovima Bijeljina i Ravena, te svim ostalim donatorima koji su omogućili provođenje ovog, za nas važnog projekta“, rekao je prof. dr Siniša Maksimović, direktor bolnice „Sveti Vračevi“. Naša bolnica služi kao regionalna bolnica za sjeveroistočnu RS, opslužujući skoro 200.000 građana. U prosjeku se godišnje  javi oko 300 pacijenata sa moždanim udarom, a ova oprema i naučeno u Italiji omogućiće bržu reakciju koja je u slučaju moždanog udara izuzetno važna”, dodao je dr Maksimović, a u znak zahvalnosti uručio Ključ bolnice Rotari klubu Bijeljina.

Danas kada obilježavamo 14 godina Rotari kluba Bijeljina, sa ponosom mogu reći da ćemo nastaviti aktivno služiti zajednici sa novim akcijama, rekao je na kraju obraćanja Nebojša Simić, predsjednik Rotari kluba Bijeljina, i dodao da ovaj do sada najveći projekat RK Bijeljina predstavlja nadahnuće za sve ostale koji će tek doći.